Boniteta odličnosti AAA
 
  Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
 
 
 

Net metering – zaključki konference Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV)

Ribnica, 17.09.2014

Združenje slovenske fotovoltaikeV minuli petek je v okviru 47. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti potekala redna leta konferenca Združenja slovenske fotovoltaike z naslovom »Net metering - Sončne elektrarne na stanovanjskih objektih so lahko donosne tudi brez subvencij«. Skupno sporočilo konference je, da net metering, ob hkratni odstranitvi administrativnih ovir in nekaterih nerazumnih zakonskih zahtev, ponuja realno možnost širitve uporabe sončnih elektrarn brez kakršnih koli finančnih podpor tudi v Sloveniji.

Net-metering oziroma neto meritev in obračun električne energije je alternativa sedanjemu sistemu podpor proizvajalcem električne energije iz malih sončnih elektrarn. Gre za sistem samopreskrbe gospodinjstev (lahko tudi podjetij) z električno energijo, s katerim razbremenimo podporno shemo in kljub temu omogočimo postavljanje novih, predvsem majhnih sončnih elektrarn na stanovanjskih objektih.

V praksi net-metering deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri. Tako je objekt, na katerem je sončna elektrarna čez dan proizvajalec električne energije (več kot je sposoben sam porabiti), zato viške oddaja v omrežje in tako znižuje prejeto količino električne energije, ki je navedena na števcu. Ponoči pa, tako kot vsi ostali objekti, troši električno energijo iz omrežja. Zadeva je ugodna tudi za elektrodistributerje na katere so priključeni stanovanjski objekti oz. sončne elektrarne, ki delujejo na osnovi net-meteringa. Podnevi, ko so tako imenovane špice porabe električne energije, ti objekti iz omrežja ne porabljajo nič električne energije, še več, njihove sončne elektrarne jo v omrežje celo izdatno dovajajo. Ponoči, ko je poraba električne energije minimalna in je zaradi nezmožnosti ustavitve energetskih virov na fosilne in nuklearne vire potrebno zagotoviti vsaj minimalno porabo, pa poraba objektov z malimi sončnimi elektrarnami ostaja nespremenjena, enaka kot sedaj. Prav tako se razbremenjuje omrežje, saj se električna energija porablja na mestu nastanka oz. v neposredni bližini. Poudariti je potrebno tudi finančno spodbudo za elektrodistributerje, saj čez dan, ko je cena električne energije najvišja, od objektov s sončnimi elektrarnami, ki so vključene v net-metering, prejemajo elektriko po nočni tarifi – v bistvu je sploh ne plačujejo, ampak jim jo samo vrnejo z nočno elektriko, ki je bistveno cenejša.

Ker je količina električne energije proizvedene v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih očitno večja kot pozimi, mora obračunsko obdobje neto meritev in obračuna električne energije oz. net-meteringa zajemati celotno koledarsko leto.

Net-metering je oblika zagotavljanja širitve fotovoltaike, ne da bi za to obremenjevali proračun oz. kateri koli drugi javni finančni vir. Prav tako omogoča fizičnim osebam postavitev sončne elektrarne na lastni hiši, ne da bi bili siljeni ustanavljati d.o.o. ali registrirati status samostojnega podjetnika. Investicija v postavitev sončne elektrarne se tako povrne s prihrankom pri plačilu porabljene električne energije gospodinjstva.

Predlog uvedbe net meteringa se pripravlja na Direktoratu za energijo, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Upajmo, da bo čim prej zaživel v praksi. V tujini se je izkazal kot dobra praksa.

 
 

ŠiLC d.o.o. © 2012 | Vse pravice pridržane.

Spletno mesto poganja | AddacomDesign